Монитор: Старозагорски гинеколози спасяват болницата в Ямбол


16/05/19 08:09:25коментари:0Монитор: Старозагорски гинеколози спасяват болницата в Ямбол

Акушер-гинеколози и неонатолози от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ ще започнат работа в ямболската „Свети Пантелеймон“ и до няколко дни там ще отвори отново врати родилното отделение, съобщи проф. д-р Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на старозагорската болница. 
По думите му договорът между двете държавни структури вече бил подписан, това станало с благословията на здравния министър Кирил Ананиев. При необходимост някои от родилките щели да бъдат транспортирани до Града на липите. Родилното в Ямбол спря своята работа поради недостиг на специалисти – основно неонатолози. Старозагорските лекари нямало да бъдат командировани.
Междувременно в Стара Загора върви пребазирането на АГ-комплекса в нови помещения в основната сграда на УМБАЛ, като то трябва да приключи до 20 май. След тази дата досегашната база, чиято пазарна оценка е 6,4 млн лв без ДДС ще бъде прехвърлена на Агенцията по приватизация и евентуално продадена, за да бъдат покрити поне част от задълженията, които са в рамките на 21 млн. лв. От община Стара Загора предлагат сградата да бъде прехвърлена на нея и там да се създаде общински здравен център. По този начин щели да бъдат изчистени многогодишни задължения на УМБАЛ към местната хазна.
За пръв път от създаването си през далечната 1977 година УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ излиза на печалба, за м.г. тя е била 1,01 млн. лв. като е било постигнато увеличение на приходите спрямо 2017 г. с 2,7 млн лв, поясни проф. Йовчев.
В старозагорската болница работят 908 души, като лекарите с една и повече специалности са 231.През 2018 г. там са се лекували 26 000 души и е постигната 71-процентова използваемост на 536-те активни легла. Средно по 850 лв. е струвало лечението, сумата е била намалена с 50 лв. За 12 месеца дружеството е изплатило 9,6 млн. лв.  просрочени и текущи задължения. Въпреки проблемите е постигната брутна средномесечна заплата при лекарите от 1 397 лв, а при медицинските специалисти – 949 лв.
 
 
Източник: .monitor.bg
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЕС за чумата в Странджа: Слаб щам, не узнахме вида, но нямаше значeние

Съдебни изпълнители налагат запор и на пенсии

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

КОЙ Е ВИНОВЕН?


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ