60 години сливенски алпинизъм отбелязват на 7 юни


07/06/19 11:53:58коментари:060 години сливенски алпинизъм отбелязват на 7 юни

Шейсет години сливенски алпинизъм ще бъдат отбелязани днес, съобщиха от алпийския клуб "Сините камъни" към туристическото дружество в града. На церемонията в община Сливен по повод на годишнината ще бъдат връчени паметни значки и награди.
Алпинизмът в Сливен е спорт с традиции. Местното дружество "Сините камъни" е създадено през 1901 г. През 1969 г. алпийският клуб организира първата българска международна експедиция на Килиманджаро (5895 м), най-високият връх в Африка. Тя приключва успешно с покоряване на трите първенци - Ухуру, Мауензи и Монт Кения.
През 1971 е следващата голяма експедиция - до връх Ношак (7492 м), най-високата точка на Хиндукуш в Афганистан. Тогава при атаката на върха загиват петима алпинисти. Заради трагедията е разформирована Републиканската секция по алпинизъм - тогавашната българска федерация по този спорт. В памет на загиналите в подножието на Карандила е поставен паметник, припомнят историята от клуба. 
Въпреки трудностите, сливенският клуб запазва своята дейност и дава на българския алпинизъм много имена като Динко Томов, Тошко Лазаров и други. Сливенски алпинисти са участници в националните експедиции до Еверест и предприемат самостоятелни изкачвания до най-високите върхове на Земята, се отбелязва в съобщението. 
Велина Василева, БТА
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

МОТОРИСТ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ