Общините вече приемат заявления за ползване на лична помощ


15/07/19 10:09:55коментари:0Общините вече приемат заявления за ползване на лична помощ

Общините вече приемат заявления за ползване на лична помощ. Наредбата за включване в механизма лична помощ влезе в сила след обнародването й в Държавен вестник на 5 юли. 
Безработни в трудоспособна възраст и с поне завършен 7 клас ще бъдат назначавани като лични асистенти в Ямбол. Документите от кандидатите за лични асистенти се приемат в Информационния център на общината до 2 август включително, а интервютата с тях ще се проведат в периода 7 и 9 август.  
Реалното предоставяне на лична помощ за хората с увреждания ще започне от септември. Заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите и за включване в механизма лична помощ могат да се подават и след тази дата.
Заявлението (по образец) се подава лично или чрез упълномощено от него лице до кмета на общината по настоящ адрес. В него човекът с увреждане може да избере асистент, който да го обслужва. 
В случай, че той не е направил това, общината, която е доставчик на лична помощ, може да предложи асистент.
Към заявлението на хората с увреждания се прилагат направлението от дирекция „Социално подпомагане“ с определения брой часове лична помощ и за справка документ за самоличност на човека с увреждане или на неговия законен представител. 
До 31 декември 2020 г. право за включване в механизма за лична помощ имат деца с увреждане най-малко 50 на сто, а за възрастните изискването е увреждането да е поне 90 на сто. 
Когато ползвател на лична помощ е дете с увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане, се дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ от 930 лв., която то получава по Закона за семейни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за социално подпомагане на съответната община, която съгласно закона е доставчик на лична помощ.
Конкретната сума се изчислява на база на определения брой часове лична помощ, умножена по часовата ставка за положения труд от асистентите. Превеждането на средствата става след определяне на асистент на детето и сключването на трудов договор с него.
В случай, че ползвател на лична помощ е пълнолетен човек с увреждане с 90 и над 90% и с право на добавка за чужда помощ, заявителят за ползване на лична помощ трябва да даде съгласие същата добавка, която от началото на юли е 99 лева и 50 стотинки, да се превежда от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане. Въз основа на това съгласие Агенцията ще превежда получените средства на общината, която ще е доставчик на лична помощ.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЛИНЕЙКА ПОТЕГЛИ С ОТВОРЕНА ЗАДНА ВРАТА С ПАЦИЕНТ В НЕЯ

Блокират заплатата на тираджия от Сливен, отнесъл бариера в Унгария

Търсят десетки учители в ямболско преди 15 септември

Неправомерно начислен данък завъртя ямболлия в съдебна въртележка с общината


Най-коментирани новини

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ