Откриват паметна плоча на д-р Начо Планински в Сливен


17/07/19 09:50:36коментари:0Откриват паметна плоча на д-р Начо Планински в Сливен

Паметна плоча на д-р Начо Планински се открива днес пред болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови и на директора на болницата д-р Васислав Петров. 
На 20 юли се навършват 172 години от рождението на д-р Планински. Роден в Стара Загора, завършил медицина в Букурещ, но от 1870 година живее и работи в Сливен. През 1877 г. заедно с още 20 сливенски първенци е изпратен на заточение в Мала Азия. След Освобождението е окръжен лекар на Сливен и вторият (след д-р Георги Миркович) управител на сливенската болница, на която е начело от 15 септември 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира заразен от свой пациент.  
Освен лекар, д-р Начо Планински е и ревностен просветител. Става един от основателите на първата печатница в Сливен и е ревностен деятел на градското читалище „Зора“. През 1879 г. заедно с д-р Миркович, д-р Добри П. Минков и Петко Р. Славейков основават вестник „Българско знаме“. Бил е и народен представител в Областното събрание на Източна Румелия. 
Откриването на паметната плоча на д-р Начо Планински е от 11 часа пред Административно-стопанския блок на областната болница в Сливен. 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

Само един кандидат за началник на РУО-Ямбол


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

Предвижда се изграждане на стена за катерене в спортна зала „Асеновец“ в Сливен

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ