Ямболските коледари представят местния буенек в Рожен


19/07/19 09:58:11коментари:0Ямболските коледари представят местния буенек в Рожен

Малката Ванеса Кючукова от Ямбол, внучка на музикантката от ансамбъл „Тунджа“ Нанка Колева и участник в групите на читалище „Зора“, коледарската група от ямболския квартал „Каргон“ с ръководител Елиян Кисьов, женската певческа група от читалище "Надежда -1926" - с. Гергевец, община Сливен с ръководител Гергана Великова, танцовият състав „Беленче“ и самодейният състав „Олелия“ към НЧ "Христо Ботев 1936" – сливенското село Бяла са сред участниците в конкурсните програми на тазгодишния събор в Рожен. 
Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще дадат началото на събитието в 10.30 часа днес със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни край Смолян. 
Съборът започна с дефиле на над 200 гайдари, с изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, както и на малката певица Мария Бечева от Чепеларе в подножието на най-големия национален трибагреник от над 7000 кв.м, разпънат на роженските поляни. 
Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от днес до неделя. За пръв път ще участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Одеса и населените с преселници от Ямбол и Сливен села от Болградския район Криничное /по старому Чушмелий/ и Городне /или Чийший/.
С различни прояви, изложби, музейни експозиции и атракции съборът в Рожен ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Организатори са община Смолян и сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето", които за първи път тази година призовават посетителите на събора да бъдат облечени в български национални носии или облеклото им да има елементи от носии. 
От МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че заради събора ще бъде затворен пътят между Пампорово и Соколовци до понеделник сутринта. Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед - Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно.
За този период отпада забраната за движение на камиони над 3 тона и половина по пътя Пампорово - Смолян.
Екип на 999
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

Само един кандидат за началник на РУО-Ямбол


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

Предвижда се изграждане на стена за катерене в спортна зала „Асеновец“ в Сливен

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ