На Илинден в Стефан Караджово


22/07/19 05:01:11коментари:0На Илинден в Стефан Караджово

Една чудесна възродена традиция събра жители и гости на село Стефан Караджово на 20 юли – Илинден. В този ден, в местността „Крастав кладенец“ край селото община Болярово и кметство село Стефан Караджово организираха празнична литургия в параклиса „Свети Илия“ и бе раздаден курбан за здраве на населението.
Хора от близо и далеч се стичаха на параклиса, за да почетат свети Илия. Празничната литургия бе отслужена от отец Димитър Ингов. След което започна веселието. За доброто настроение на множеството хора се грижеше оркестър „Преслав“- град Ямбол със солистка гласовитата Таня Чирпанлиева.
Гости на празника бяха кметът на община Болярово Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, общинският съветник Бинка Величкова, Кирил Ташев, председател на Регионален клуб „Стефан Караджа“ – град Бургас, студенти и докторанти от Университета по библиотекознание и информационни технологии – град София с ръководителя си – гл. ас. д-р Диана Стоянова.
Общинският кмет Христо Христов поздрави всички, уважили хубавия празник в красивата местност. Той сподели радостта си от това да вижда жителите и гостите на селото и общината така задружни и усмихнати. Пожела да се събират все така по хубави поводи. Един от двата курбана е дарение именно от общинския кмет, а другия е от кметството на селото. Именно община Болярово, кметът Христо Христов, кметът на селото Димитър Димитров, семействата Красимира и Николай Николови и Радостина и Дамян Георгиеви са хората, без чиято финансова и материална подкрепа това събитие нямаше да е факт.
Към хората се обърна и кметът на село Стефан Караджово Димитър Димитров. Той им пожела да са здрави и също сподели радостта си от толкова масово присъствие. Тези събирания са една хубава традиция, а курбаните се дават за здравето на всички тях и благоденствие на селото. Освен честването на Илинден, повод за днешното събиране е и годишнина от историята на селото, свързана с организирането на „Странджанската буна.“
Към съселяните си се обърна и Кирил Ташев, посветил голяма част от живота и творчеството си на изследвания за родното си село и националния герой Стефан Караджа. Той напомни на караджовци и гостите на празника за героичното минало на селото и това място. Параклисът „Свети Илия“ е съществувал преди над 200 години. На това място са се събирали представители на двата рода – Бимбеловци от Факия и Узунниколовци от село Ичме (днес село Стефан Караджово). Заедно с Индже войвода, Кара Колю, Добри Байрактаря и други, вземат решение за организиране на „Странджанската буна“ през юли 1806 година.
Дълги часове продължи веселието, виеха се хора, пееха се песни, звучаха поздрави. Разбира се, запя се и знаковата за този край песен – „Ясен месец“, химнът на Странджа.
Незабравим ще остане този ден за жителите и гостите на селото. Община Болярово винаги е тачела празниците и традициите си и ще продължи в този родолюбив дух. Общинският кмет Христо Христов и местният – Димитър Димитров винаги са се стараели да бъдат сред хората – не само да решават проблемите им, но и да бъдат сред тях по хубави поводи и празници – като в този ден. И със сигурност предстоят още много такива. Дано!
Пресцентър
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЛИНЕЙКА ПОТЕГЛИ С ОТВОРЕНА ЗАДНА ВРАТА С ПАЦИЕНТ В НЕЯ

Блокират заплатата на тираджия от Сливен, отнесъл бариера в Унгария

Търсят десетки учители в ямболско преди 15 септември

Неправомерно начислен данък завъртя ямболлия в съдебна въртележка с общината


Най-коментирани новини

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ