Четири медала спечелиха млади ямболски математици в Япония


22/07/19 13:44:16коментари:0Четири медала спечелиха млади ямболски математици в Япония

С 4 медала се завръщат тримата математици на ПМГ "Атанас Радев" Ямбол - Божидара Амуджиева, Гергана Александрова и Иван Георгиев, от състезанието във Фукуока, Япония
 
Ямболските математици постигнаха забележителен успех на състезанието World Matematics Invitational, WMI 2019 г. Всяка година то се провежда в различни държави, като тази година бе организирано в префектура Фукуока на остров Кюшу, Япония. Даровитите ни ученици се състезаваха с 1900 математици от предучилищна възраст до 12 клас от 25 държави, за да представят достойно България, Ямбол и своето училище ПМГ "Атанас Радев".

Индивидуалното състезание се проведе в два кръга по 40 минути. В първия кръг състезателите решаваха 15 задачи, а във втория - 10 логически задачи с по-висока трудност. От участниците се изискваше бърза мисъл и концентрация след дългото почти едно денонощие пътуване до страната на изгряващото слънце. Началото на състезанието бе в 10 часа местно време, което е около 4 часа българско време.

След състезанието организаторите бяха предвидили запознаване със забележителностите на префектура Фукуока. Срещата с японската култура, вежливостта, поклоните и усмивките, доброто възпитание на японците оставиха незабравими спомени у младите математици. Впечатли ги също реда, точността, чистотата и високите технологии.

Спането в традиционни японски стаи на дюшечета футони върху под с настилка от оризова слама татами, опитването на ястия от местната кухня и най-вече срещата с много почитатели на математиката от различни държави на света донесе на учениците много положителни емоции по време на престоя им във Фукуока.
На 18.07. се проведе церемонията по награждаване на победителите. Ямболските математици Божидара Амуджиева от 5 клас, Гергана Александрова от 8 клас и Иван Георгиев от 8 клас завоюваха сребърни медали в силна конкуренция с най-добрите математици от Япония, Китай, Виетнам, Филипини, Индонезия, Малайзия, САЩ, Австралия и др.
Като част от глобалното състезание WMI бе състезанието Mini Math Creative Competition, за което състезателите от всички класове можеха са представят свой проект по избрана от тях математическа тема, като изготвят презентация на Power Point и видео презентация на проекта си. Проектът на тема "Архимед" на Божидара Амуджиева от 5 клас бе отличен с бронзов медал и парична премия от 100 USD.
Със заслужени медали, прекрасни впечатления от Япония и безброй нови приятели от цял свят се завръщат младите математици от Ямбол.

Delnik.net
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЛИНЕЙКА ПОТЕГЛИ С ОТВОРЕНА ЗАДНА ВРАТА С ПАЦИЕНТ В НЕЯ

Блокират заплатата на тираджия от Сливен, отнесъл бариера в Унгария

Търсят десетки учители в ямболско преди 15 септември

Неправомерно начислен данък завъртя ямболлия в съдебна въртележка с общината


Най-коментирани новини

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ