ЕВРОКОМИСАР С КРИТИКА КЪМ БЪЛГАРИЯ: НЕ Е НАПРАВЕНО МНОГО, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ


25/07/19 12:52:15коментари:0ЕВРОКОМИСАР С КРИТИКА КЪМ БЪЛГАРИЯ: НЕ Е НАПРАВЕНО МНОГО, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете. В ексклузивно интервю за "Хоризонт" Витянис Андрюкайтис заявява, че ако властите в страната ни не вземат своевременно мерки във връзка с африканската чума, България може да загуби цялото си свиневъдство:
 
Еврокомисар Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта: 
 
"Тези три думи – "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство".
 
Досега в страната регистрираните огнища на заразата са 19. Бедствено положение е обявено в областите Русе, Плевен и Разград.
 
"Много съм разочарован да чуя за този огромен взрив в една от най-големите ферми в България. 40 хиляди свине – това е наистина предизвикателна ситуация. Още веднъж информирах всички страни-членки, че трябва да останат изключително бдителни през лятото, защото точно тогава настъпва пикът на болестта. И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал".
 
Днес приключва работата на екипа на Европейската комисия, изпратен в България, за да даде оценка на ситуацията до момента. 
БНР
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

Само един кандидат за началник на РУО-Ямбол


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

Предвижда се изграждане на стена за катерене в спортна зала „Асеновец“ в Сливен

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ