Ветеринари взеха агне за прасе, конфискуваха го заради чумата по свинете


26/07/19 15:32:11коментари:0Ветеринари взеха агне за прасе, конфискуваха го заради чумата по свинете

Служители на Агенцията по безопасност на храните конфискуваха агне вместо прасе заради африканската чума по свинете. Жертва на недоразумението е великотърновски юрист.
 
Без да му покажат заповед, служителите иззели закланото животно, което Пламен Копанов превозвал с личния си автомобил. Той е изпратил възражение на издадения акт и настоява държавното ведомство да му възстанови животното в натура или неговата левова равностойност.
 
Копанов ще запомни 43-тия си рожден ден, защото останал без агнето, с което планирал да почерпи приятелите си. Чевермето на великотърновеца не се получило, защото агнето било иззето от инспектори на Плевенската агенция по безопасност на храните в акция като част от превантивните мерки по разпространението на африканската чума по свинете:
 
„Не мога да кажа, че е по погрешка, защото, ако един ветеринар не може да различи агне от прасе, жална ни майка. На 10 юли имах работа в Никополско и мой приятел и клиент, земеделски производител, реши на добра воля да ми подари едно агне за рождения ден, който е на 17 юли. На връщане вече беше започнала акцията на Българска агенция по храните срещу африканската чума по свинете. Бях спрян около село Корилово от полицейски патрул. Нямах нищо против, тъй като знам, че возя агне. Обаче се оказа, че агнето било прасе, поне според думите на инспекторката от Българската агенция по храните. Последва една разправия около час и половина, в която аз се опитвах да ги убедя, че агнето не е прасе, но категорично ми беше казано, че месото е с неизяснен произход и поради тази причина трябва да го конфискуват. Най-странното беше, че в част от документите, да речем в протокола за изземване, беше писано месо с неизяснен произход, а в другите документи – констативен протокол и акт за установяване на нарушение, беше писано, че е агне“. 
 
Според законовите текстове, на чието основание е написан актът от Агенцията по храните в Плевен, Пламен Копанов предстои да бъде глобен с издаване на наказателно постановление, като санкцията е от 200 до 500 лева.
 
Копанов твърди, че не му е показана заповедта, на чието основание полицаят и плевенските ветеринари го спрели за проверка по повод чумата по свинете с последвалата конфискация на агнето:
 
„Казаха само устно, че уж знаели, че има заповед на областния управител, но такава те нямаха в ръцете си, което е абсолютно противозаконно и нарушение на конституционните ми права. В крайна сметка нямаше смисъл да се разправям, защото щях да стигна до ареста в полицията. Животното беше заклано, опаковано, даже замразено, но цяло. Главата му беше на него, документите обаче бяха в човека, който ми го подари. Да речем, ако отида в магазина да си купя дадено парче месо, какви документи ми трябват, за да го превозя до вкъщи. Касовата бележка трябва да я притежавам до изхода от търговския обект, от там насетне какви документи ми трябват. Не нося месо с цел търговия или износ извън страната. А актът, който беше написан, беше все едно съм най-големият контрабандист, едва ли не няколко камиона с контрабандно месо“. 
 
Пламен Копанов е категоричен, че ще си търси правата по съдебен път, а във възражение, с което разполагаме, настоява съставеният акт изцяло да бъде отменен и да бъде компенсиран.
 
Д-р Иван Йорданов, директор на Агенцията за безопасност на храните в Плевен, заяви, че не е получавал възражение, че не знае за какво става въпрос и препоръча за коментар по случая да бъде търсен пресцентърът на Агенцията:
 
„Това, че някой някъде нещо е написал, аз не мога да коментирам. Обърнете се към пресцентъра на Агенцията, там ще ви отговорят на въпроса. До мене няма никакво възражение от никого“. 
 
Тепърва предстои да се разбере - превишили ли са правата си ветеринарите, законно ли е конфискувано агнето при акция срещу чумата по свинете и ще получили компенсация гражданинът.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС

Коментари


Страхил | 27/07/19 13:01:38


Ще бъдем уникални с това, че "калинки" са съсипали държавата ни.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

МОТОРИСТ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПОЧИТАМЕ ПОКРОВИТЕЛКАТА НА МАЙЧИНСТВОТО - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ